Circuit op Mettet - Jules Tacheny

Jules Tacheny

Jules Tacheny, wereldrecordhouder

Jules Tacheny
Jules Tacheny wordt geboren in 1907 en voelt zich al op erg jonge leeftijd aangetrokken door gemotoriseerde sporten. In 1924 gaat hij aan de slag als leerling-monteur en kent slecht één doel: de competitie. In 1925, als hij reeds eigenaar van zijn eigen garage, treedt hij als sportief commissaris toe tot een nieuwe club: l’Union Motor Sambre et Meuse.

Zijn eerste motor is een FN 350cc en tijdens zijn eerste race in Sorinnes behaalt hij buiten de wil van zijn ouders zijn eerste overwinning. Enkel jaren na dat uitstekende debuut behaalt hij overwinning na overwinning, waardoor hij in beeld raakt bij FN, die hem aanneemt in het officiële fabrieksteam aan de zijde van Milhoux, Demeuter en Noir. Op 26 oktober 1931 schrijft hij geschiedenis door op één dag niet minder dan 41 wereldrecords te breken op de kombaan van Monthléry. FN geniet hierdoor mondiale bekendheid en bindt de strijd aan met de Britse motormerken. In 1934 en 1935 wordt Jules Tacheny twee maal Belgisch kampioen in Spa-Francorchamps. Ondanks deelnames aan verschillende GP’s in het buitenland, noemt hij zijn mooiste overwinning die van 1946, op zijn eigen circuit, op zijn terrein.

Jules Tacheny
1932 - Tacheny et Milhoux sur les fameuses F.N. au Grand Prix de Rome.
Jules Tacheny
1946 - Na zijn prachtige overwinning in Mettet, gaat president-coureur Tacheny opnieuw de baan op met zijn F.N. 500cc
Jules Tacheny
Proeve van bekwaamheid georganiseerd door de FN te Monthléry in 1930 - Aanwerving van een fabriekspiloot - Jules Tacheny is een van de uitgenodigde piloten - Ondanks een val en een lelijke brandwond aan zijn been, behaalt hij de beste tijd - Jules Tacheny wordt vervolgens fabriekspiloot van de FN.
Dat jaar wint hij op 40-jarige leeftijd en in verschrikkelijke weersomstandigheden de Grand Trophy en Senior voor de internationale toprijders van dat moment. Zijn droom die bijna een obsessie is geworden, wordt eindelijk werkelijkheid. In 1952 zet hij een punt achter zijn carrière als rijder, maar blijft actief in de motorwereld, tot hij het leven laat op het circuit van Floreffe waar hij ooit zoveel races heeft gewonnen…
Het motorfietsepos, de Jules Tacheny jaren
Het motorfietsepos, de Jules Tacheny jaren
Dit boek is voor 39 euro te koop bij het Circuit tijdens kantooruren.