Circuit op Mettet - Jules Tacheny

De infrastructuur van het circuit

Het circuit is gebouwd op een eigen terrein van 14 hectare en werd geopend op 12 maart 2010. Er is een hoogteverschil van dertien meter. De tribunes op een natuurlijke helling bieden een panoramisch overzicht over het gehele circuit.

Het circuit is bijzonder geschikt voor zowel auto’s als motoren en werd ontworpen met die gebruikers in het achterhoofd. Organisatoren kunnen zelf kiezen of ze bepaalde chicanes al dan niet willen gebruiken.

Een dienstweg loopt rond het volledige circuit met het oog op het gebruik door interventiewagens, medische hulp of journalisten en fotografen.

Het technische tracé, de kwalitatieve infrastructuur en de centrale ligging in België maken van het Circuit Jules Tacheny een ideale accommodatie, zowel voor wedstrijden op het hoogste niveau als voor vorming door de beste auto- en motorrijscholen. Men kan er ook de unieke ‘vrij rijden’-ervaring beleven.

Kerncijfers

  • Lengte - 2.280 m
  • Breedte - 12 m
  • Rechte lijn - 609 meter lang en 14 meter breed
  • Rallycross Circuit - 1 149 m (60% asfalt et 40% off-road)
  • Supermoto Circuit - 1 428 m (66% asfalt et 34% off-road)
  • Dirt Track piste - 226m lang en 15 meter breed.
Het circuit laat talrijke mogelijkheden van alternatieve plannen voor de gelijktijdige training van meerdere groepen.
De infrastructuur van het circuit

Track record

Ronderecord moto
1’03″550 (Gregory Fastre – BMW S1000RR – 2011)
Ronderecord auto
1’03″202 (Philippe Daniels – Norma – 2011)
Ronderecord kart (650cc 70CV avec vitesse)
1’05″8
Ronderecord kart (650cc 50CV sans vitesse)
1’10″2

Bochten

Het circuit staat bekend om de techniciteit van de bochten, 10 in totaal (7 naar links en 3 naar rechts). Elke bocht kreeg een naam, een eerbetoon aan grote rijders die zich ooit hebben onderscheiden op het circuit van Mettet.
Paddock

Paddock

Op het niveau van het circuit zelf is het laaggelegen paddock, Paddock D’Hollander, gereserveerd voor circuitgebruikers. Het heeft een oppervlakte van meer dan 9.000 m2, er zijn waterpunten en elektrische terminals. Het hoger gelegen paddock is toegankelijk voor de bezoekers van het circuit. In totaal is meer dan 40.000 m2 gereserveerd voor gebruikers en bezoekers van het circuit. Het geheel is omheind, verlicht en voorzien van bewakingscamera’s.

Milieu

Het circuit van Mettet respecteert de natuurlijke omgeving waarin het zich bevindt: door terugwinning van afvalwater in een opvangbekken, door aanplanting van bomen op de rand van het terrein om geluid en visuele vervuiling te verminderen, door terugwinning van koolwaterstof in gesloten tanks, door het selectief sorteren van afval … alles wordt gedaan voor een ecologische en duurzame aanpak.

Infrastructure

De controletoren, gelegen in het zenuwcentrum van het circuit, biedt alle infrastructuur die nodig is voor het soepel laten verlopen van activiteiten op het circuit: medische post, sanitair, informatiezalen, timing, … De tweede verdieping, bereikbaar via een trap en een lift, heeft een cafetaria met een groot terras dat een prachtig uitzicht op het hele tracé biedt.
Het Paviljoen Michel Fiévet, ingehuldigd in 2017, is een ideale aanvulling op bestaande faciliteiten. Het ontwerp is veelzijdig is en het gebouw is daarom geschikt is voor elk type organisatie.
De paviljoenruimten (inclusief ruime boxen) hebben alle nodige voorzieningen. Ze zijn volledig modulair en kunnen naar behoefte ook partieel gehuurd worden. Een grote ruimte op de bovenverdieping kan op aanvraag worden gereserveerd (briefingruimte, receptie, persruimte …).