Circuit op Mettet - Jules Tacheny

Onze piloten en ambassadeurs

Het circuit is trots om verschillende Belgische piloten te ondersteunen en hen te helpen om hun dromen te realiseren. Hieronder vindt u de voorstelling van onze piloten en ambassadeurs alsook de Belgian Motorcycle Academy en het Black Knights Junior Team.

 

Barry Baltus

Barry Baltus

Piloot

Barry Baltus, geboren op 3 mei 2004, is geen beginner meer. In 2024 rijdt hij al zijn vierde seizoen in de Moto2. Zijn beheersing van twee wielen gaat terug tot zijn vroege jeugd: “mijn vader vertelde me dat als ik op een motor zonder kleine wielen kon rijden, ik een motor zou krijgen. Een paar maanden later moest hij zijn belofte nakomen.
Barry begon met motorcross in de familietuin. Al op 8-jarige leeftijd nam hij deel aan zijn eerste wedstrijden op het circuit. Vier jaar later stond hij aan de start van het CEV pre-Moto3 kampioenschap. Zijn carrière was net zo duizelingwekkend als zijn snelheid op het circuit. In 2018 eindigde de Luikenaar 12e in de European Talent Cup, niet zonder een overwinning tijdens het seizoen, voordat hij in 2019 4e werd in het CEV Moto3. Datzelfde jaar nam hij deel aan de Red Bull Rookies Cup. Dit drukke programma stelde hem in staat om in 2020 deel te nemen aan het Moto3-wereldkampioenschap. Het jaar daarop veranderde zijn traject weer, want hij promoveerde naar de Moto2, de laatste stap voor de felbegeerde MotoGP-klasse. Na drie leerzame seizoenen en een zestiende plaats in het klassement is de Zelos Classic 21-rijder er nu op gebrand om zich stevig in de top 10 te nestelen.

Xavier Siméon

Ambassadeur

Sinds 2022 nam de carrière van Xavier Siméon een laatste wending. De inwoner van Etterbeek zal niet langer als coureur deelnemen aan competities. Hij concentreert zich nu op zijn nieuwe rol als Zelos Motorcycle Manager en begeleidt toekomstige talenten naar zo succesvol mogelijke carrières. Doorheen de jaren heeft de Brusselaar talloze titels en overwinningen behaald in verschillende cilinderinhouden. Op 17-jarige leeftijd werd hij Europees kampioen Superstock 600. Drie jaar later won hij de Superstock 1000 World Cup. In 2010 debuteerde Xavier in het Moto2 wereldkampioenschap, waarin hij acht seizoenen reed en in 2015 de Grand Prix van Duitsland won. Hij eindigde dat seizoen op de zevende plaats in het klassement. Deze prestatie opende de deuren naar de hoogste klasse, het MotoGP wereldkampioenschap. In 2019 maakte Siméon deel uit van de pioniers in de MotoE klasse, de eerste wereldcompetitie voor elektrische motoren, waar hij drie keer op het podium eindigde en zesde werd in het klassement. Dat jaar stapte hij ook in het wereldkampioenschap Endurance (EWC) en voegde zich tijdens het seizoen bij het team dat kampioen zou worden. Het EWC was het hoogtepunt van zijn carrière, want hij won de wereldtitel in 2021 met overwinningen in de 24 uur van Le Mans en de Bol d’Or. Het jaar daarop won hij opnieuw de 24 uur van Le Mans voordat hij op 8 september 2022 zijn pensioen als coureur aankondigde..

Lorenz Luciano

Piloot en ambassadeur

Lorenz Luciano, geboren op 5 augustus 2004 als zoon van een vader die rallyrijder was en een moeder die bijrijder was, probeerde op 3-jarige leeftijd quad te rijden. Twee jaar later nam hij deel aan zijn eerste motorcrosswedstrijd, maar hij genoot niet van de ervaring. De geboren Louvier was een grote fan van Fred Fiorentino en voelde zich steeds meer aangetrokken tot het circuit. In 2013 zat hij voor het eerst achter het stuur in de Minimoto-klasse en eindigde op het podium van het Belgisch kampioenschap. Lorenz ging vervolgens aan de slag in het Franse Pre-Moto3-kampioenschap, voordat hij overstapte naar de Northern Talent Cup waar hij in 2020 en 2021 tweede werd met 5 overwinningen. Het was een prestatie die de Hennuyer de titel van Jong Sporttalent 2020 opleverde van de Belgische Motorrijdersfederatie, voordat hij door de promotor van het MotoGP-wereldkampioenschap werd geselecteerd om in 2022 en 2023 in de Red Bull Rookies Cup te rijden. In hetzelfde jaar voegde hij de European Talent Cup toe aan zijn schema. Lorenz Luciano heeft besloten om zijn carrière als professioneel motorcoureur aan het einde van het seizoen 2023 te beëindigen. Hij blijft nog wel te zien op verschillende supermoto-evenementen in België en blijft actief als coach voor de Belgian Motorcycle Academy.

Camille Mazuin

Ambassadeur

Camille Mazuin, geboren op 16 december 1999, begon haar carrière 14-jarige leeftijd met het karten, voordat ze twee jaar later achter het stuur van een Golf TCR kroop. Maar Camille liet het hier niet bij en wou meer. Aangemoedigd door Jean-François Hemroulle, bleef ze eerst ervaring opdoen in de Fun Cup. Met oog voor detail volgde Camille de aanbevelingen van de VW-piloot door het kampioenschap te rijden met haar vader Michaël en haar broer Louis. Het familieteam behaalde al snel uitstekende resultaten met een klass overwinning in 2020-2021. In 2022 eindigde ze als 4e in het algemeen klassement. Hetzelfde jaar onderscheidde Camille Mazuin zich door het winnen van het eerste vrouwelijke stuur dat georganiseerd werd door de RACB, wat haar de mogelijkheid bood om deel te nemen aan de Clio Trophy Belgium in BRC. Al snel bewees ze hoe snel ze was, en behaalde ze een scratch in de categorie 2-wiel aangedreven voertuigen tijdens de Rally van Sombreffe aan de zijde van Loïc Dumont.

Voor 2024 wil de jonge coureur zich concentreren op haar eerste liefde, het circuit. Ze zal het volledige seizoen in de VW Fun Cup rijden met als doel haar beste algemene klassering te verbeteren.

Emilien Allart

Ambassadeur

Emilien, geboren op 25 januari 2008, heeft een hoofd voor hoogtes en een adembenemende kalmte. Als zoon van Benoît Allart, een voormalig rally- en eenzittercoureur, besloot Emilien dat hij autocoureur wilde worden toen hij 6 jaar oud was, net nadat hij zijn eerste kartbeurten had gemaakt. In 2019 ontdekte hij Kartcross en het was liefde op het eerste gezicht: “Ik hou van de mix van snelheid en glijden, en de motoren zijn krachtiger. De kleine Marchois heeft talent en na twee seizoenen die volledig gewijd waren aan Kartcross, won hij het Belgisch kampioenschap en het Nederlands juniorenkampioenschap. In 2023 werd Emilien Europees Kartcross-kampioen. Dankzij zijn status als Circuit Ambassadeur kan hij trainen op het circuit van Mettet, waardoor hij nog meer vooruitgang kan boeken. Aarzel niet om Emilien te volgen op zijn Youtube-kanaal, waar hij iedereen uitnodigt om te ontdekken wat er achter de schermen van de autosport gebeurt!

 

Kobe Pauwels

Ambassadeur

Kobe, geboren in Diest op 23 oktober 2004, is een rallycross-grootheid. Het begon allemaal op zijn tiende verjaardag, toen zijn grootvader hem meenam om te gaan karten. Hij beoefende deze discipline 4 jaar lang voordat hij in de voetsporen trad van zijn vader Koen, die in de rallycross reed. De geboren Brabander liet zich meteen opmerken met de titel van Belgisch Junior Kampioen in zijn eerste seizoen in 2019. Hij volgde dat op met de titel van nationaal vice-kampioen in de seniorencategorie en vervolgens Europees vice-kampioen RX3 in 2021. In 2023 werd hij Europees kampioen RX3. Zijn twee idolen zijn Thierry Neuville en Johan Kristoffersson. Hij zal deelnemen aan het senior Xcar-kampioenschap in België.

Roméo Fiorentino

Ambassadeur

Bij de Fiorentino’s zit de motorfiets in het bloed. Na Frédéric, de enige Belgische coureur die vier keer de Superbiker van Mettet heeft gewonnen, is er nu Roméo, zijn zoon, geboren in La Louvière op 28 maart 2000. Op zijn vijfde jaar springt Roméo al op een QR50-crossmotor en neemt hij deel aan de FiostarSchool-stages van zijn vader. Op 16-jarige leeftijd stelt Frédéric voor aan Roméo om Supermoto te proberen. Roméo waagt de sprong en wint meteen zijn eerste race in de beginnerscategorie. Sindsdien stapelt de Louviérois de overwinningen op. In het Franse kampioenschap in de challenger-categorie, in het Italiaanse kampioenschap, in het Belgische Open Euro-nationale kampioenschap en in het Europees kampioenschap, waar hij in 2021 trouwens op de 7e plaats eindigt. 2022 werd een sterk seizoen voor Roméo. In het wereldkampioenschap behaalt hij 3 top 10-noteringen, waarvan 2 top 5 in de Rookie-categorie. In België eindigt hij op het podium van alle races waaraan hij deelneemt, waardoor hij uiteindelijk derde wordt in het klassement, terwijl zijn schema ook verdeeld is over Frankrijk en Italië. Andere hoogtepunten in 2022 zijn een bronzen medaille die hij wint met het Belgische juniorteam op de ‘Supermoto des Nations’ in Mettet, waar hij ook een 11e plaats behaalt op de SuperBiker 3 maanden later.

In 2024 zal Romeo Fiorentino deelnemen aan verschillende rondes van het S1 GP wereldkampioenschap en hoopt hij Belgisch Supermoto kampioen te worden door deel te nemen aan alle rondes van de nationale kalender.

Team Junior Black Knights

Het JBK-team is de nationale junior motorstructuur voor pure speed en supermoto. De drie speedrijders zijn Lorenzo Pontillo, Ferre Fleerackers en Tom Rolin, die uitkomen in de Nothern Talent Cup. Aan de Supermoto-kant bestaat het team uit Evan Gourmet en Justin Wathlet. Zij nemen deel aan de Franse kampioenschappen. De leden van het Junior Black Knights-team zijn allemaal afgestudeerd aan de Belgische Motorcycle Academy.